CMYK

Εμείς βάζουμε, όταν ζωγραφίζουμε, τα χρώματα σε μια παλέτα, τα αναμειγνύουμε και σχηματίζουμε τοπία πάνω στο χαρτί. Παίζουμε με μείξεις, αναμείξεις και διαφορετικές αποχρώσεις με βάση τα τρία -γνωστά ως- βασικά χρώματα, το κόκκινο, το μπλε και το κίτρινο. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν, αόρατα από το ανθρώπινο μάτι, και τα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα. Και, αν εμείς παίρνουμε με ευκολία το χαρτί με τη φωτογραφία από το μηχάνημα, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο απλά. Χρειάστηκαν χρόνια εξελίξεων για να απολαμβάνουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το άψογο αποτέλεσμα.


Ο τρόπος λειτουργίας των έγχρωμων μηχανημάτων βασίζεται στην ανάλυση των εικόνων σε χρώματα. Κάθε φυσική εικόνα ή φωτογραφία μπορεί οπτικά και με βάση τη φυσιολογία των χρωμάτων να αναλυθεί σε τρία βασικά χρώματα. Για την έγχρωμη εκτύπωση, την αναπαραγωγή δηλαδή στο χαρτί εικόνων ή αρχείων με χρώμα, αυτά είναι το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο (σε αντίθεση με τα τρία γνωστά ως βασικά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο και μπλε στη ζωγραφική). Αυτά τα τρία χρώματα συνδυαζόμενα μεταξύ τους, δίνουν ως αποτέλεσμα τρία συμπληρωματικά: το magenta -μια απόχρωση του μωβ που είναι μείγμα κόκκινου και μπλε, το cyan -μια απόχρωση του τιρκουάζ που είναι μείγμα του πράσινου και του μπλε, και το κίτρινο -ένα μείγμα του κόκκινου και του πράσινου. Τα συμπληρωματικά αυτά χρώματα είναι και η βάση της έγχρωμης εκτύπωσης.

Για την έγχρωμη εκτύπωση, βασική μέθοδος είναι η ανάμειξη αυτών των χρωμάτων. Πρόκειται για χρώματα-μελάνια σε ημιδιαφανή υφή, που λειτουργούν επικαλύπτοντας το ένα το άλλο. Αν ανοίξετε το καπάκι του φωτοτυπικού μηχανήματός σας, θα δείτε τέσσερεις κεφαλές χρωμάτων. Η έγχρωμη εκτύπωση είναι μια διαδικασία τεσσάρων χρωμάτων. Η ονομαζόμενη και CMYK. Χρησιμοποιούνται τα τρία βασικά συμπληρωματικά χρώματα (C= cyan, M= magenta, Y= yellow) και ένα μαύρο (το ονομαζόμενο K= key). Η ανάμειξη των τριών πρώτων ανά ζεύγη των δύο δίνει ένα πλήθος αποχρώσεων, ενώ όταν βρίσκονται και τα τρία σε περίπου ίση αναλογία το αποτέλεσμα πλησιάζει ένα μαύρο. Οι έγχρωμοι, όμως, εκτυπωτές έχουν διαφορετική κεφαλή για το μαύρο (το key), καθώς αυτό αποτελεί μια πιο οικονομική λύση για το μαύρο αποτέλεσμα (από το να καταναλώνονταν ποσότητες των τριών χρωμάτων).

Η ιστορία της έγχρωμης εκτύπωσης είναι μακρά και είναι προφανές ότι η εξέλιξή της είναι ετεροχρονισμένη συγκριτικά με την ασπρόμαυρη εκτύπωση . Τα πρώτα χρόνια, οι έγχρωμες λεπτομέρειες στα τυπωμένα συγγράμματα και βιβλία ήταν μόνο χειρόγραφες. Πρόκειτο κυρίως για λεπτομέρειες και καλλιγραφικά κεφαλαία γράμματα, ως μια συνέχεια της μακράς μόδας που υπήρχε για αιώνες στα χειρόγραφα των μοναστηριών. Οι πρώτες προσπάθειες ήταν κυρίως έγχρωμες εκτυπώσεις σε ένα χρώμα (διάφορο του μαύρου) ή συνδυασμοί δυο χρωμάτων. Τα πρώτα συγγράμματα που εμφανίστηκαν σε έγχρωμη εκτύπωση ήταν εκκλησιαστικά βιβλία που συνήθως είναι κοσμημένα με κόκκινες λεπτομέρειες.

Σήμερα, τα φωτοτυπικά μηχανήματα Konica Minolta, συνεχίζουν τη μακρά ιστορία του χρώματος εξελίσσοντάς την. Οι εκτυπωτές Konica Minolta, με σεβασμό στο περιβάλλον και συνέπεια στις απαιτήσεις του σήμερα, προσφέρουν τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα. Με ένα στόλο από συσκευές και καινοτομίες που λύνουν τα χέρια σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί. Το ανεξίτηλο της εκτύπωσης ακούει σε ένα όνομα: Konica Minolta.